Noworoczna sałatka warstwowa: przepis na nowy chiński rok BAWOŁA 2021

Noworoczna sałatka warstwowa: przepis na nowy chiński rok BAWOŁA 2021

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smaczna sałatka z zabawną dekoracją Bawołu, który według chińskiego zodiaku opiekuje się 2021

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zabawna sałatka warstwowa na Nowy Rok rozjaśni uśmiechem twarze bliskich. Zgodnie z chińskim zodiakiem nowy rok 2021 będzie rokiem BAWOŁU. Miejmy nadzieję, że kosmiczny opiekun przyniesie światu spokój. A na razie spróbujmy pysznej sałatki warstwowej z tuńczyka, jajek i warzyw z dowcipną dekoracją! 

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki

  • 3 jajka

  • 240 g tuńczyka w sosie własnym lub innej ryby z puszki

  • 1 mała cebula

  • 2 marchewki

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz

  • oraz oliwka, goździki, koperek, ciemny chleb - do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i marchewki wyszoruj, nie obieraj.

  • Do wrzącej wody w garnku dodaj ziemniaki, potem marchew, a na końcu jajka i gotuj ziemniaki - 20 minut, marchew - 15 minut, jajka - 10 minut.

  • Ugotowane jajka zanurz w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.

  • Marchew i ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia. Następnie każde oddzielnie zetrzyj na tarce o dużych otworach.

  • Odłóż połowę marchewki i 1 jajko do dekoracji.

  • Na ozdobnym talerzu umieść pierścień o średnicy 12 cm.

  • Układaj warstwami w pierścieniu: starte ziemniaki, 1 łyżkę majonezu, rybę rozgniecioną widelcem, drobno posiekaną cebulę, starte białko jajka, marchew i znowu 1 łyżkę majonezu.

  • Wierz udekoruj warstwą startego drobno żółtka. Przykryj folią i odstaw do lodówki, aby warstwy się przegryzły.

  • W tym czasie przygotuj dekorację. Jajko przekrój wzdłuż na pół. Jedną połówkę zostaw w całości, to będzie mordka bawołu. Po środku z połówek oliwki zrób nozdrza. A drugą połówkę jajka przetnij w poprzek na pół, to będzie góra główki bawołu. W tę połówkę wbij 2 goździki w miejsce oczu. Drugą połówkę przetnij na dwie części, to będą uszy. Ozdób je kawałkami marchewki. Z marchwi wytnij również kwiatki do ozdoby. Z chleba wytnij rogi.

  • Na wierzchniej żółtej warstwie sałatki ułóż główkę bawołu z jajka. Wokół ułóż kwiatki. Ozdób piórkami kopru.

  • Szczęśliwego Nowego Roku!

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).