Mięsna sałatka warstwowa z filetem drobiowym i kiwi: przepis na fantastyczną przekąskę imprezową

Mięsna sałatka warstwowa z filetem drobiowym i kiwi: przepis na fantastyczną przekąskę imprezową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowna sałatka warstwowa z piersi kurczaka ozdobiona plasterkami kiwi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięsna sałatka warstwowa z piersią kurczaka, jajkami, żółtym serem, marchewką i kiwi jest przepyszna. Kiwi nie tylko zdobi tę mięsną sałatkę, ale nadaje jej niezrównany świeży smak. Oto przepis na fantastyczną przekąskę imprezową! Polecam!

Składniki

  • 1 duża upieczona pierś z kurczaka lub 2 mniejsze filety

  • 4 jajka ugotowane

  • 2 marchewki średnich rozmiarów ugotowane

  • 100 g żółtego sera, startego

  • 100 ml majonezu

  • 3 kiwi

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę.

  • Marchew i jajka zetrzeć oddzielnie na tarce o dużych otworach.

  • Do każdego ze składników oddzielnie: mięsa, marchwi, sera, jajek dodać po 1 łyżce majonezu i wymieszać. To ważne, bo przy układaniu warstw sałatki nie będziemy już dodawać sosu majonezowego.

  • Na płaskim talerzu ustawiamy po środku szklankę do góry dnem. Wokół szklanki układamy pierś kurczaka.

  • Następna warstwa to marchew. Kolejna warstwa to tarty ser. Na końcu jajka. Warstwy powinny tworzyć rodzaj kopczyka z otworem po środku.

  • Na koniec usuwamy szklankę. Sałatkę ozdabiamy cienkimi plasterkami obranego kiwi. Gotowe! 

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).