Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bardzo lubię sałatę z wytrawno-słodkimi dodatkami - w zależności od tego, na jakie owoce akurat trwa sezon, ma ona coraz to inny smak. Brzoskwinie możecie zastąpić dojrzałymi śliwkami - też będzie pysznie!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Smaczna i zdrowa wytrawna sałatka śródziemnomorska, z dodatkiem owoców może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym posiłkiem. Proponujemy letnią sałatkę śródziemnomorską, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut. Znajdziesz w niej wszystko co zdrowe - porcję błonnika, witaminy, nienasycone tłuszcze i białko.
Składniki
ok 20 dag fig, arbuza lub borówek amerykańskich
30 dag brzoskwiń - świeżych lub z puszki (odsączonych z syropu)
opakowanie mieszanki sałat
opakowanie sera feta
5 dag pestek słonecznika lub orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Z brzoskwiń usuń pestki, a następnie pokrój je w kawałki, wielkości kęsa. Podobnie zrób z innymi owocami sezonowymi - umyj, osusz i jeśli tego wymagają - pokrój na kawałki
Liście sałaty wrzuć do miski.
Ser feta pokrój w małe kwadraty i razem z owocami dorzuć do sałaty. Całość delikatnie wymieszaj. Przypraw pieprzem i solą do smaku, a na koniec dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Na patelni bez dodatku tłuszczu upraż pestki słonecznika lub orzechy. Gdy są już gotowe, posyp nimi sałatkę.