Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!

Wytrawna sałatka śródziemnomorska z owocami - ambrozja w ustach, zdrowie na talerzu!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bardzo lubię sałatę z wytrawno-słodkimi dodatkami - w zależności od tego, na jakie owoce akurat trwa sezon, ma ona coraz to inny smak. Brzoskwinie możecie zastąpić dojrzałymi śliwkami - też będzie pysznie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczna i zdrowa wytrawna sałatka śródziemnomorska, z dodatkiem owoców może być dodatkiem do dania głównego albo samodzielnym posiłkiem. Proponujemy letnią sałatkę śródziemnomorską, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut. Znajdziesz w niej wszystko co zdrowe - porcję błonnika, witaminy, nienasycone tłuszcze i białko.

Składniki

  • ok 20 dag fig, arbuza lub borówek amerykańskich

  • 30 dag brzoskwiń - świeżych lub z puszki (odsączonych z syropu)

  • opakowanie mieszanki sałat

  • opakowanie sera feta

  •  5 dag pestek słonecznika lub orzechów (włoskich, laskowych, pekan)

  • oliwa z oliwek

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z  brzoskwiń usuń pestki, a następnie pokrój je w kawałki, wielkości kęsa. Podobnie zrób z innymi owocami sezonowymi - umyj, osusz i jeśli tego  wymagają - pokrój na kawałki

  • Liście sałaty wrzuć do miski.

  • Ser feta pokrój w małe kwadraty i razem z owocami dorzuć do sałaty. Całość delikatnie wymieszaj. Przypraw pieprzem i solą do smaku, a na koniec dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.

  • Na patelni bez dodatku tłuszczu upraż pestki słonecznika lub orzechy. Gdy są już gotowe, posyp nimi sałatkę.

Ocena: 5
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.