Wiosenna sałatka z roszponki i sera lazur: ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami

2021-03-29
Wiosenna sałatka z roszponki i sera lazur: ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Delikatne liście roszponki to zielony zwiastun wiosny. Ich słodkawy smak świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami. Dodatek sera typu lazur, z przerostem niebieskiej pleśni, czyni z sałatki pełnowartościowy posiłek. Idealny w ciepły i słoneczny dzień. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g młodych ziemniaków, ugotowanych
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula czerwona, pokrojona na półkola
  • 50-100 g sera lazur
  • 150 g roszponki
  • na dressing:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokroić na połówki, a jeśli są większe od jajka kurzego, to pokroić na ćwiartki. Pieczarki przeciąć na pół.
  • Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej kłaść ziemniaki przecięciem do dołu i smażyć do zrumienienia. Następnie usmażyć na rumiano pieczarki. Odstawić.
  • Z podanych składników zmiksować dressing.
  • Na głębokim półmisku lub w płytkiej dużej misce ułożyć roszponkę. Na sałacie rozłożyć usmażone ziemniaki i pieczarki. Posypać cebulą. Porozkładać kawałki pokruszonego sera typu lazur. 
  • Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem, ponieważ roszponka jest bardzo delikatna i szybko zwiędnie pod wpływem kwasów zawartych w dressingu.