Wiosenna sałatka z roszponki i sera lazur: ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami

Wiosenna sałatka z roszponki i sera lazur: ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne liście roszponki to zielony zwiastun wiosny. Ich słodkawy smak świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami. Dodatek sera typu lazur, z przerostem niebieskiej pleśni, czyni z sałatki pełnowartościowy posiłek. Idealny w ciepły i słoneczny dzień. 

Składniki

  • 300 g młodych ziemniaków, ugotowanych

  • 100 g pieczarek

  • 1 łyżka oleju 

  • 1 cebula czerwona, pokrojona na półkola

  • 50-100 g sera lazur

  • 150 g roszponki

  • na dressing:

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu

  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki pokroić na połówki, a jeśli są większe od jajka kurzego, to pokroić na ćwiartki. Pieczarki przeciąć na pół.

  • Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej kłaść ziemniaki przecięciem do dołu i smażyć do zrumienienia. Następnie usmażyć na rumiano pieczarki. Odstawić.

  • Z podanych składników zmiksować dressing.

  • Na głębokim półmisku lub w płytkiej dużej misce ułożyć roszponkę. Na sałacie rozłożyć usmażone ziemniaki i pieczarki. Posypać cebulą. Porozkładać kawałki pokruszonego sera typu lazur. 

  • Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem, ponieważ roszponka jest bardzo delikatna i szybko zwiędnie pod wpływem kwasów zawartych w dressingu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5