Sałatka z rukoli z serem feta, pomidorami i grzankami

Sałatka z rukoli z serem feta, pomidorami i grzankami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z rukoli z pomidorkami i fetą znakomicie smakuje z ciepłymi grzankami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Potrzebujesz czegoś szybkiego, ale efektownego i smacznego do zjedzenia? Prosta sałatka z rukolą do przygotowania w 10 minut zadowoli każdego smakosza, a co więcej, wbrew pozorom naprawdę potrafi zaspokoić głód. Jak przygotować sałatę z rukolą i serem feta?

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli

  • 2 pomidory

  • 1 opakowanie sera feta

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz, oregano, bazylia

  • 3 kromki chleba tostowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście rukoli opłucz chłodną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Przełóż do miski.

  • Dwa pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój i dodaj do rukoli.

  • Ser feta pokrój w kostkę (możesz użyć tańszego zamiennika – sera solankowego) i dodaj do reszty.

  • W kubku wymieszaj dwie łyżki majonezu z jedną łyżką śmietany (ewentualnie 3 łyżkami mleka), dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz, oregano i bazylię – całość przelej do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

  • Na patelni (najlepiej teflonowej) podpiecz chleb tostowy pokrojony w kostkę - bez użycia tłuszczu, na małym ogniu, do momentu aż będzie chrupki.

  • Wyłóż sałatkę na talarze i posyp grzankami. Smacznego!

Ocena: 0