Sałatka brazylijska na sałacie z krewetkami

Sałatka brazylijska na sałacie z krewetkami

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Chrupiąca i rześka sałatka brazylijska w sam raz na upalne lato

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Sałatka brazylijska na sałacie z krewetkami to pyszne danie, gdy żar leje się z nieba. Łagodne liście sałat wymieszane z chrupiącą kapustą i słodką kukurydzą w towarzystwie soczystej pomarańczy i smażonych krewetek smakują wszystkim. 

 

Składniki

  • 1 porcja mieszanki mieszanki sałat z kapustą białą i kukurydzą lub 1 woreczek Brasiliana mix marki Eisberg

  • 6 krewetek koktajlowych

  • 1 garść prażonych orzechów nerkowca

  • ½ czerwonej cebuli

  • 1 pomarańcza

  • 1/3 pęczka kolendry

  • 1 łyżka masła

  • sok z ½ limonki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól morska

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle.

  • Do miski wsypać mieszankę sałat, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy.

  • Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

  • Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Ocena: 4