Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

2021-03-29
Sałatka z anchois i smażonymi kaparami
Autor: Shutterstock Sałatka z anchois i smażonymi kaparami jest prosta, a zarazem wykwintna.
łatwy
20 min
4

Sałatka z anchois i kaparami to ciekawy pomysł na pyszną kolację. Idealnie sprawdzi się na długie, wiosenne wieczory. Zobaczcie, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)
  • 12 kaparów
  • kilka czarnych oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 szalotki lub 2 dymki
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyłóż sałatę do naczynia.
  • W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać).
  • Na sałacie ułóż fileciki, oliwki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę.
  • Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.