Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z anchois i smażonymi kaparami jest prosta, a zarazem wykwintna.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka z anchois i kaparami to ciekawy pomysł na pyszną kolację. Idealnie sprawdzi się na długie, wiosenne wieczory. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Składniki
1 opakowanie miksu sałat
6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)
12 kaparów
kilka czarnych oliwek
½ papryki czerwonej
2 szalotki lub 2 dymki
oliwa z oliwek
Przygotowanie krok po kroku:
Wyłóż sałatę do naczynia.
W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać).
Na sałacie ułóż fileciki, oliwki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę.
Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.