Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z anchois i smażonymi kaparami jest prosta, a zarazem wykwintna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z anchois i kaparami to ciekawy pomysł na pyszną kolację. Idealnie sprawdzi się na długie, wiosenne wieczory. Zobaczcie, jak ją zrobić.

Składniki

  • 1 opakowanie miksu sałat

  • 6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)

  • 12 kaparów

  • kilka czarnych oliwek

  • ½ papryki czerwonej

  • 2 szalotki lub 2 dymki

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyłóż sałatę do naczynia.

  • W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać).

  • Na sałacie ułóż fileciki, oliwki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę.

  • Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.

Ocena: 0