Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
Francuska sałata z kozim serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Francuska sałata z kozim serem to lekki i pożywny posiełek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Bardzo łatwe, smaczne i lekkie danie, doskonałe na upalne dni. Dobry gatunkowo ser kozi ma delikatny, ziołowy smak z wyczuwalną lekką nutką białego wytrawnego wina. Niedojrzałe sery są słodkawe, mają posmak świeżych owoców. Natomiast wyczuwalna w serze goryczka zawsze świadczy o jego niskiej jakości.
Składniki
1 opakowanie gotowego miksu sałat
5 dag orzeszków piniowych lub płatków migdałów
oliwa
sok z cytryny
1 opakowanie koziego sera
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Sałaty umyć, dokładnie wysuszyć i podzielić na mniejsze części, jeśli będzie trzeba.
Orzeszki piniowe (lub płatki migdałów) uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor.
Przygotować sos: sok cytrynowy wymieszać z solą i pieprzem, następnie dodać oliwę.
Rozłożyć sałaty, położyć obok kozi serek.
Całość posypać orzeszkami (lub płatkami migdałowymi) i obficie polać sosem.
Podawać z ciemnym pieczywem z dodatkiem pestek słonecznika albo z bagietką.