Francuska sałata z kozim serem

Francuska sałata z kozim serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Francuska sałata z kozim serem to lekki i pożywny posiełek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bardzo łatwe, smaczne i lekkie danie, doskonałe na upalne dni. Dobry gatunkowo ser kozi ma delikatny, ziołowy smak z wyczuwalną lekką nutką białego wytrawnego wina. Niedojrzałe sery są słodkawe, mają posmak świeżych owoców. Natomiast wyczuwalna w serze goryczka zawsze świadczy o jego niskiej jakości.

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego miksu sałat

  • 5 dag orzeszków piniowych lub płatków migdałów

  • oliwa

  • sok z cytryny

  • 1 opakowanie koziego sera

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałaty umyć, dokładnie wysuszyć i podzielić na mniejsze części, jeśli będzie trzeba.

  • Orzeszki piniowe (lub płatki migdałów) uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor.

  • Przygotować sos: sok cytrynowy wymieszać z solą i pieprzem, następnie dodać oliwę.

  • Rozłożyć sałaty, położyć obok kozi serek.

  • Całość posypać orzeszkami (lub płatkami migdałowymi) i obficie polać sosem.

  • Podawać z ciemnym pieczywem z dodatkiem pestek słonecznika albo z bagietką.

Ocena: 0