Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
![Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]](https://cdn25.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/22878/zupa-z-dyni-pizmowej-przepis-malgorzaty-raduchy.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa z dyni piżmowej według przepisu Małgorzaty Raduchy, dziennikarki Lata z Radiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Tutaj 400 lat historii przeplata się z teraźniejszością. Kameduli w Rytwianach prowadzili bardzo skromne życie, a ich kuchnia opierała się na własnych plonach z ogrodu i leśnym runie. A i dzisiaj ślady tej tradycji możemy znaleźć w ogrodach klasztornych, gdzie równe grządki są dokładnie opisane według nasadzeń i zasiewu. O słynnym kamedulskim kociołku już mówiliśmy w „Smakach Polskich”, to dzisiaj w Lato z Radiem pochwała zupy dyniowej.
Składniki
1 dynia piżmowa, około 2 kg
2 l bulionu warzywnego
1 kawałek imbiru wielkości opuszki męskiego kciuka
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
1 szczypta cynamonu
sól
100 ml kwaśnej śmietany (śmietana 18% tłuszczu)
Przygotowanie krok po kroku:
Polecam dynię piżmową - jest najłatwiejsza do obierania, co potwierdza pani Irena Sudoł, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Pustelni Złotego Lasu.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle z posiekaną cebulą.
Zalewamy bulionem warzywnym w ilości ok. 2 l na 1 dynię, dodajemy starty imbir i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min.
Potem zupę blendujemy, dosmaczamy przyprawami – ja polecam kurkumę i curry oraz szczyptę cynamonu, który świetnie "podkręca" smak.
Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego! – poleca Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.