Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z dyni piżmowej według przepisu Małgorzaty Raduchy, dziennikarki Lata z Radiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tutaj 400 lat historii przeplata się z teraźniejszością. Kameduli w Rytwianach prowadzili bardzo skromne życie, a ich kuchnia opierała się na własnych plonach z ogrodu i leśnym runie. A i dzisiaj ślady tej tradycji możemy znaleźć w ogrodach klasztornych, gdzie równe grządki są dokładnie opisane według nasadzeń i zasiewu. O słynnym kamedulskim kociołku już mówiliśmy w „Smakach Polskich”, to dzisiaj w Lato z Radiem pochwała zupy dyniowej.

Składniki

  • 1 dynia piżmowa, około 2 kg

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 1 kawałek imbiru wielkości opuszki męskiego kciuka

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 szczypta cynamonu

  • sól

  • 100 ml kwaśnej śmietany (śmietana 18% tłuszczu)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polecam dynię piżmową - jest najłatwiejsza do obierania, co potwierdza pani Irena Sudoł, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Pustelni Złotego Lasu.

  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle  z posiekaną cebulą.

  • Zalewamy bulionem warzywnym w ilości ok. 2 l na 1 dynię, dodajemy starty imbir i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min.

  • Potem zupę blendujemy, dosmaczamy przyprawami – ja polecam kurkumę i curry oraz szczyptę cynamonu, który świetnie "podkręca" smak.

  • Podajemy  z kleksem śmietany. Smacznego! – poleca Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.

Ocena: 5