Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
![Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]](https://cdn4.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/22858/gruzinskie-mchali-phkali-z-burakow.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gruzińska przekąska z buraków to rodzaj pysznej sałatki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Gruzja pachnie kolendrą, chmeli-suneli i solą ze Svanetii. Tam się nie JE, lecz BIESIADUJE, a to istotna różnica. Trzeba wysłuchać długiego toastu tamady i dopiero po nim można wychylić róg czerwonego wina. Ale i bez tego z Gruzinami szybko się nawiązuje przyjaźń i od razu rozmawia się na tematy istotne, a nie o pogodzie. Gruzja to też kraj geograficznych kontrastów: wysoki Kaukaz i łagodna dolina Kachetii, górskie potoki i stołeczna rzeka Mtkwari, dla niewprawionych w gruzińskiej wymowie – „Kura”. Wszyscy słyszeli o słynnych pierożkach chinkali i słynnych gruzińskich szaszłykach, ale czy wiemy, jak smakuje gruziński „Snickers” i jak przyrządzić przekąski pod nazwą mchali (pkhali)? To pierwsze kupujemy na świetnych gruzińskich bazarach, które bez trudu znajdziemy w każdym mieście, a to drugie... Oto przepis na mchali z buraków:
Składniki
3-4 upieczone buraki
2 garści zmielonych orzechów włoskich
1 garść kolendry
1 starta cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
sok z cytryny
sól i pieprz
olej
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki ścieramy na drobnej tarce, dokładając do nich zmielone orzechy.
Od razu skrapiamy cytryną, aby buraki nie straciły koloru.
Potem dodatki: drobno posiekana kolendra, cebula i czosnek, na koniec przyprawiamy i mieszamy z olejem.
Mchali powinno mieć dość gęstą, zbitą konsystencję.
Odkładamy do lodówki, aby się „przegryzło”, ozdabiamy kilkoma pestkami granatu przed podaniem.
Mchali można zrobić z liści szpinaku – ten blanszujemy, studzimy i siekamy, reszta bez zmian.
A u Dawida i Lijany jadłam też pyszne mchali z posiekanego gotowanego kurczaka, warto spróbować! A więc smacznego – czyli gemrielad miirtvit! – poleca Małgorzata Raducha, dziennikarka radiowej Jedynki.