Zdrowa sałatka selerowa: stary, dobry przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka selerowa z dodatkiem jabłek i papryki to pyszny sposób na zdrowego selera korzeniowego. Zestawiony z soczystymi kwaskowatymi jabłkami i ostrymi paprykami smakuje doskonale. Polecamy!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 25 dag selera
- pół szklanki majonezu
- szklanka jogurtu
- łyżka musztardy
- łyżeczka miodu
- 2 jabłka
- strąk zielonej papryki
- pół szklanki papryki konserwowej czerwonej
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler obrać, pokroić w kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody przez ok 10 minut. Ostudzić.
- W salaterce wymieszać majonez, jogurt, musztardę i miód.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do sosu w salaterce, by nie ściemniały.
- Zieloną paprykę pokroić w cienkie paski, a konserwową - w kostkę. Wraz z selerem dodać je do sosu.
- Sałatkę wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić parę godzin, by się przegryzła.