Zdrowa sałatka selerowa: stary, dobry przepis

Zdrowa sałatka selerowa: stary, dobry  przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Seler korzeniowy  to bardzo zdrowe warzywo - warto go wykorzystywać nie tylko do rosołu, ale też do przygotowania sałatek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka selerowa z dodatkiem jabłek i papryki to pyszny sposób na zdrowego selera korzeniowego. Zestawiony z soczystymi kwaskowatymi jabłkami i ostrymi paprykami smakuje doskonale. Polecamy!

Składniki

  • 25 dag selera

  • pół szklanki majonezu

  • szklanka jogurtu

  • łyżka musztardy

  • łyżeczka miodu

  • 2 jabłka

  • strąk zielonej papryki

  • pół szklanki papryki konserwowej czerwonej

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Seler obrać, pokroić w kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody  przez ok 10 minut. Ostudzić.

  • W salaterce wymieszać majonez, jogurt, musztardę i miód.

  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do sosu w salaterce, by nie ściemniały.

  • Zieloną paprykę pokroić w cienkie paski, a konserwową - w kostkę. Wraz z selerem dodać je do sosu.

  • Sałatkę wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić parę godzin, by się przegryzła.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8