Szybka sałatka z kalafiora i kukurydzy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szybka sałatka z kalafiora i kukurydzy jest chrupiąca, wilgotna i pyszna. To świetne rozwiązanie, gdy potrzebujemy w krótkim czasie przygotować chrupką i soczysta sałatkę do pieczonego mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
- 1 puszka kukurydzy lub 2 kolby słodkiej kukurydzy gotowanej
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 100 ml majonezu
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora rozebrać na różyczki. Łodygi zachować do zupy lub zapiekanki.
- Kukurydze odsączyć lub ściąć z kolby.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wymieszać różyczki kalafiora z kukurydzą i natką pietruszki.
- Oddzielnie wymieszać majonez z jogurtem i przyprawą curry.
- Zalać sałatkę sosem majonezowo-jogurtowym i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Podawać do smażonego lub pieczonego mięsa.