Brokułowa sałatka z pomidorami i mozzarellą - po prostu pychota!

2020-07-31
Brokułowa sałatka z pomidorami i mozzarellą
Autor: Shutterstock Brokuły  smakują doskonale w sałatkach - trzeba tylko uważać, by warzywa nie przegotować.
łatwy
15 min
4

Brokułowa sałatka pomidorkami cherry i mozzarellą to przepyszna dawka witamin w cudownych kolorach latach. Idealna sałatka na lunch lub kolację w ciepły letni dzień. Szybko się ją przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerzy!

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 250 g pomidorów cherry
  • paczka małych kulek mozzarelli
  • 1 nieduża cebula
  • Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • do smaku sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i w lekko osolonej wodzie ugotować al dente (3-4 minuty). Po ugotowania przelać na sitko, zahartować zimną wodą i ostudzić.
  • Pomidory umyć, przekroić na pół.
  • Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy.
  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, rozdzielić je palcami na pojedyncze kawałki.
  • Składniki sosu czosnkowego zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą morską.
  • W szklanym naczyniu układać warstwami różyczki brokuła, pomidory, mozzarellę, cebulę i zalać sosem czosnkowym.