Brokułowa sałatka z pomidorami i mozzarellą - po prostu pychota!

Brokułowa sałatka z pomidorami i mozzarellą - po prostu pychota!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brokuły  smakują doskonale w sałatkach - trzeba tylko uważać, by warzywa nie przegotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brokułowa sałatka pomidorkami cherry i mozzarellą to przepyszna dawka witamin w cudownych kolorach latach. Idealna sałatka na lunch lub kolację w ciepły letni dzień. Szybko się ją przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerzy!

Składniki

  • 1 brokuł

  • 250 g pomidorów cherry

  • paczka małych kulek mozzarelli

  • 1 nieduża cebula

  • Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 4-5 ząbków czosnku

  • do smaku sól morska

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i w lekko osolonej wodzie ugotować al dente (3-4 minuty). Po ugotowania przelać na sitko, zahartować zimną wodą i ostudzić.

  • Pomidory umyć, przekroić na pół.

  • Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy.

  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, rozdzielić je palcami na pojedyncze kawałki.

  • Składniki sosu czosnkowego zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą morską.

  • W szklanym naczyniu układać warstwami różyczki brokuła, pomidory, mozzarellę, cebulę i zalać sosem czosnkowym.

Ocena: 3,3