Sałatka jarzynowa [DIETA BEZJAJECZNA] - jak zrobić tradycyjną sałatkę dla alergika

Sałatka jarzynowa [DIETA BEZJAJECZNA] - jak zrobić tradycyjną sałatkę dla alergika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka jarzynowa [DIETA BEZJAJECZNA] - jak zrobić tradycyjną sałatkę dla alergika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bez sałatki jarzynowej nie wyobrażamy sobie świąt ani rodzinnych uroczystości. To bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych polskich sałatek. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale w wersji bezjajecznej (bez majonezu), idealnej dla alergika!

Składniki

  • 4 duże marchewki

  • 1 pietruszka

  • pół selera

  • 2 duże ziemniaki (najlepiej Kolia lub inne sałatkowe)

  • pół pora - tylko biała część

  • puszka zielonego groszku lub cieciorki

  • puszka kukurydzy

  • 1 jabłko

  • 2 ogórki kiszone

  • 2 dojrzałe awokado

  • łyżka oleju rzepakowego

  • dwie szczypty czarnej soli (Kala Namak)

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj duże naczynie. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Wystudzone warzywa pokrój w kosteczkę i wsyp do naczynia.

  • Pora przekrój wzdłuż, wypłucz i pokrój na cienkie paseczki. Ogórki i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj kukurydzę i groszek lub cieciorkę.

  • Awokado będzie pełnić w sałatce rolę majonezu więc przekrój je na pół, okręć dookoła własnej osi i wyjmij pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju.

  • Gotowy majonez dodaj do warzyw i wymieszaj wszystko, dosmaczając pieprzem i czarną solą, która nada sałatce jajeczny posmak.

Ocena: 0