Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga
2021-05-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krwisty szczaw to odmiana uprawna znanego nam szczawiu, który rzadko zapraszamy do naszych ogrodów, zazwyczaj traktujemy jak jadalny chwast i zrywamy go na łąkach. Krwisty szczaw jest bardzo dekoracyjny dzięki czerwonemu żyłkowaniu, mniej kwaśny i delikatniejszy w smaku niż tradycyjny szczaw. Lepiej nadaje się do użycia na surowo - w sałatkach, doskonale smakuje w towarzystwie innych jadalnych roślin z łąk - jak w proponowanym przez nas przepisie.
SKŁADNIKI
- pęczek (lub doniczka) krwistego szczawiu
- pęczek rzodkiewki
- pęczek liści mniszka
- kilka młodych pokrzyw
- pół pęczka szczypiorku lub natki
- SOS:
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka sosu z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zieleninę opłukać i wysuszyć w wirówce do sałaty, porwać na mniejsze kawałki.
- Wymieszać, dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę lub szczypiorek
- Wymieszać składniki sosu, polać składniki sałatki i natychmiast podawać.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska