Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową i jajkiem

Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową i jajkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową to przepis rodem z kuchni bułgarskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z siekanego pora jest niezwykle prosta, a bardzo smaczna. Intensywny aromat pora świetnie współgra ze smakiem zielonych oliwek, dając mocne połączenie. Jajka delikatnie łagodzą ostrość smaków, a pasta pomidorowa i oliwa łącza składniki i nadają surówce właściwa konsystencję.

Składniki

  • 1-2 spore pory

  • 3 łyżki pasty pomidorowej

  • 12 zielonych oliwek

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 jajka na twardo

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pora dokładnie oczyścić, wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Posiekać drobno na półkrążki. Oliwki pokroić na krążki.

  • Do posiekanego pora dodać oliwki, oliwę i pastę pomidorową. 

  • Jajka drobno posiekać i również dodać do sałatki. Przyprawić solą do smaku i ponownie wymieszać.

Ocena: 2,8