Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową i jajkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową to przepis rodem z kuchni bułgarskiej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Surówka z siekanego pora jest niezwykle prosta, a bardzo smaczna. Intensywny aromat pora świetnie współgra ze smakiem zielonych oliwek, dając mocne połączenie. Jajka delikatnie łagodzą ostrość smaków, a pasta pomidorowa i oliwa łącza składniki i nadają surówce właściwa konsystencję.
Składniki
1-2 spore pory
3 łyżki pasty pomidorowej
12 zielonych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka na twardo
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Pora dokładnie oczyścić, wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Posiekać drobno na półkrążki. Oliwki pokroić na krążki.
Do posiekanego pora dodać oliwki, oliwę i pastę pomidorową.
Jajka drobno posiekać i również dodać do sałatki. Przyprawić solą do smaku i ponownie wymieszać.