Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową i jajkiem

2021-03-29
Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową i jajkiem
Autor: Shutterstock Surówka z siekanego pora z pastą pomidorową to przepis rodem z kuchni bułgarskiej.
łatwy
15 min
4

Surówka z siekanego pora jest niezwykle prosta, a bardzo smaczna. Intensywny aromat pora świetnie współgra ze smakiem zielonych oliwek, dając mocne połączenie. Jajka delikatnie łagodzą ostrość smaków, a pasta pomidorowa i oliwa łącza składniki i nadają surówce właściwa konsystencję.

SKŁADNIKI

  • 1-2 spore pory
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 12 zielonych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka na twardo
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora dokładnie oczyścić, wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Posiekać drobno na półkrążki. Oliwki pokroić na krążki.
  • Do posiekanego pora dodać oliwki, oliwę i pastę pomidorową. 
  • Jajka drobno posiekać i również dodać do sałatki. Przyprawić solą do smaku i ponownie wymieszać.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.