Surówka z kukurydzy z ogórkami i rzodkiewką

Surówka z kukurydzy z ogórkami i rzodkiewką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z kukurydzy z ogórkami i rzodkiewką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szybka, smaczna, zdrowa i gotowa w kilka minut. Taka jest kukurydziana surówka z rzodkiewką i ogórkami. W sam raz jako dodatek do obiadu lub szybka i zdrowa przekąska.

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 zielony długi ogórek

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kukurydzę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć na sicie.

  • Ogórka i rzodkiewki dokładnie umyć i poszatkować na cienkie plasterki lub półplasterki.

  • Olej wlać do słoiczka, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, zakręcić i energicznie potrząsać do momentu, aż składniki się połączą i utworzą emulsję.

  • Warzywa wymieszać i polać sosem.

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.