Intrygująca surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamową nutą

Intrygująca surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z czerwonej kapusty z orzechami i cukinią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z czerwonej kapusty i cukinii z orzechami i sezamem to bardzo ciekawe, ale harmonijne połączenie swojskich produktów z nutą azjatyckiej kuchni. Dzięki dodatkowi sezam i oleju sezamowego surówka ma bardzo ciekawy aromat, według nie rewelacyjny.

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty

  • 1 średnia cukinia

  • 1 marchewka

  • kilka orzechów włoskich

  • 2 łyżki orzechów piniowych

  • 2 łyżki białego sezamu

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę umyć i poszatkować drobno. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Cukinię dokładnie umyć i nieobraną pokroić w półplasterki.

  • Warzywa wymieszać i oprószyć solą. Dodać orzechy włoskie i piniole oraz sezam.

  • Śmietanę wymieszać dokładnie z olejem sezamowym. Dodać do sałatki i wymieszać.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.