Sałatka ziemniaczana z kaparami i majerankiem
Wersji sałatki ziemniaczanej jest tyle, co jej wielbicieli. Dziś proponujemy aromatyczną i wyrazistą sałatkę ziemniaczaną pachnącą majerankiem.
Fenomen ziemniaczanej sałatki
Naprawdę ze świeczką szukać kogoś, kto nie lubi sałatki ziemniaczanej. Sałatki ziemniaczane jada się na całym świecie, a każda kuchnia ma swoje sekretne składniki, które sprawiają, że jej sałatka jest wyjątkowa.
Najprostsza sałatka ziemniaczana to po prostu gotowane ziemniaki, przyprawione solą oraz pieprzem i polane sosem majonezowym. Na tej bazie można budować resztę dania. Najlepsze jest to, że neutralne w smaku ziemniaki świetnie komponują się z większością warzyw, więc jest z czego wybierać: rzodkiewka, szczypiorek, koperek, kiszonki... można by wymieniać w nieskończoność. Każdy może dodać coś od siebie i dlatego każdy ją lubi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3 kiszone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki kaparów
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek oliwy
- 2 garście świeżego majeranku
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Nie rozgotować.
- Kiedy ziemniaki ostygną obrać je i pokroić w grubą kostkę. Zalać oliwą wymieszaną z sosem sojowym, wymieszać z drobno posiekanym majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Ogórki i cebulę pokroić i dodać z kaparami do sałatki. Doprawić pieprzem.