Sałatka z zielonymi szparagami i szynką

2021-03-29
Matka i syn gotują
salatka-z-zielonymi-szparagami-i-szynka.jpg
Autor: Shutterstock Szparagi są niskokaloryczne i zdrowe
łatwy
40 min
4

Szparagi, zwłaszcza zielone, są rewelacyjne w sałatkach. Nie tylko nadają im świetny smak, lecz także efektownie wyglądają. Takie sałatki szybko i łatwo przygotować. Są wprost idealne na różne przyjęcia! Oto przepis.

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • opakowanie mieszanki sałat
  • kilka suszonych pomidorów
  • 10 dag szynki surowej (typu parmeńska)
  • musztarda
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, ugotuj we wrzątku al dente. Przelej zimną wodą.
  • Plastry szynki i pomidory pokrój na kawałki.
  • Szynkę wysmaż na patelni lub w piekarniku, by była chrupiąca.
  • Zrób sos: w miseczce rozetrzyj ocet z odrobiną musztardy i pieprzem. Wlej oliwę, dobrze wymieszaj.
  • W salaterce wymieszaj sałatę z pokrojonymi szparagami i pomidorami suszonymi. Polej sosem, na wierzchu połóż chrupiące kawałki szynki.
Matka i syn gotują