Sałatka z tuńczyka i soczewicy - pożywna i smaczna
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z tuńczyka i soczewicy to przede wszystkim danie, które dostarcza solidną porcję białka. Dzięki temu jest bardzo pożywna i syci na długo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka soczewicy konserwowej
- 200 g tuńczyka z puszki
- Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryn
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- szczypta mielonego kminu u mielonej kolendry
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Soczewicę i tuńczyka odcedzić.
- Wymieszać soczewicę z pomidorami, cebulą i tuńczykiem. Składniki sosu połączyć i wymieszać z sałatką.