Sałatka z pora na obiad: łatwy przepis na surówkę z porem i sałatą rzymską

Sałatka z pora na obiad: łatwy przepis na surówkę z porem i sałatą rzymską

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Orzeźwiająca, chrupka i wyrazista sałatka z porem, sałatą rzymską i koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prosta sałatka z pora, sałaty rzymskiej, świeżego koperku z dodatkiem czarnego sezamu zmieni Wasze życie. Sałatka jest chrupka i wyrazista. Po prostu pyszna!

Składniki

  • 1 duży por, ciemne liście odciąć i zachować do zupy

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 duża sałata rzymska lub 3 mini sałaty

  • 1 pęczek koperku

  • 1 łyżeczka sezamu, używam mieszanki białego i czarnego sezamu

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pora pokroić na krążki. Przełożyć do miski, posypać solą i cukrem. Lekko wygnieść. Odstawić na 10 minut. 

  • Sałatę pociąć na paski. Koperek posiekać. Sezam uprażyć na suchej patelni.

  • Na półmisku wymieszać pora, liście sałaty, koperek. Polać sokiem z cytryny i olejem. Ponownie wymieszać. 

  • Na koniec oprószyć prażonym sezamem. Smacznego!

Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto używać świeżych ziół w kuchni:

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).