Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem to świetny dodatek do obiadu lub samodzielne lekkie danie warzywne. Warto w sezonie korzystać z urodzaju fasolki, bo jest smaczna zdrowa i daje wiele możliwości kulinarnych zastosowań.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg fasolki
- 1 pęczek cząbru
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 100 g bekonu
- chili w proszku
- olej
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć i oczyścić z ogonków, wrzucić do osolonego wrzątku, dodać cząber i ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.
- Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni razem z pokrojonym w kostkę bekonem.
- Jogurt wymieszać z majonezem, sos przyprawić solą, pieprzem i chili.
- Solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. polać olejem