Oponki serowe: rewelacyjny przepis na pączki serowe z dziurką
Sałatka z melonem i mozzarellą - orzeźwiająca letnia przekąska

Autor Zdjęcia: photos.com
Jeśli jesz mięso - do sałatki z melona i mozzarelli możesz dodać plasterki szynki parmeńskiej
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Gdy na dworze skwar, marzymy o lekkich posiłkach, które zaspokoją głód, ale też niosą orzeźwienie. Spróbuj połączenia melona z mozzarellą i szynką parmeńską. Popijać chłodnym białym winem!
Składniki
1 melon
125 g małych kulek mozzarelli
1 pomarańcza
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
bazylia
sól, pieprz
5 pomidorków koktajlowych
1 ogórek
opcjonalnie: parę plasterków szynki parmeńskiej
Przygotowanie krok po kroku:
Ogórka obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Z miąższu melona wydrążyć kulki łyżeczką. Pomidorki i kulki sera przekroić na pół. Pomarańczę obrać, nożykiem wyjąć miąższ z osłonek.
Składniki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Wstawić na 20 minut do lodówki, przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii lub/i melisy.
Gdy chcemy uczynić sałatkę bardziej treściwą, można dodać do niej parę plasterków szynki parmeńskiej porwanych na drobniejsze kawałki.