Ogórek, rzodkiewka i śmietana – klasyk w nowym wydaniu! Przepis na wyśmienitą mizerię

Ogórek, rzodkiewka i śmietana – klasyk w nowym wydaniu! Przepis na wyśmienitą mizerię
Autor: Shutterstock Super duet w akcji - mizeria z ogórków i rzodkiewki to dawka zdrowia i smaku na twoim talerzu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Mizeria z ogórka i rzodkiewki to prawdziwa królowa wiosennych surówek – lekka, orzeźwiająca i przyjemnie chrupiąca. Idealna na ciepłe dni, kiedy marzymy o czymś świeżym, szybkim i pysznym. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak? Trafia w punkt! Ta kolorowa mieszanka ogórkowo-rzodkiewkowa skradnie serce każdego – nawet zagorzałego fana ciężkich sałatek.

Mizeria z ogórków i rzodkiewki - jedz ją na zdrowie!

Mizeria z ogórków i rzodkiewki to nie tylko smaczna wiosenna surówka, ale też prawdziwy zastrzyk zdrowia dla twojego organizmu. Ogórki, składające się w większości z wody, nawadniają ciało jak najlepszy przyjaciel w upalny dzień, a rzodkiewka dodaje ostrzejszego charakteru i wspomaga trawienie. To jak duet superbohaterów w kuchni – lekki, orzeźwiający i gotowy do akcji!

Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze jogurt czy śmietana, które nie tylko łagodzą smak, ale także dostarczają probiotyków, czyli tych dobrych bakterii, które robią porządek w twoim brzuchu. Mizeria to więc jak spa dla twojego układu trawiennego – relaks i regeneracja na talerzu.

A z czym podawać tę smakowitą parę? No cóż, mizeria pasuje praktycznie do wszystkiego: do ziemniaczków, kotletów, grilla, a nawet do kanapek, gdy masz ochotę na coś lekkiego, ale pełnego świeżości. Możesz ją traktować jak tajną broń, która odświeży każdy posiłek i doda mu energii. Smacznego!

 
 
 

SKŁADNIKI

  • 300 g ogórków wężowych lub gruntowych
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 150 ml śmietany
  • pół pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki gruntowe obrać, wężowych obierać nie potrzeba. Przekroić na pół i pokroić na plasterki.
  • Rzodkiewki pokroić na plasterki. Koperek posiekać drobno. 
  • Śmietanę osłodzić do smaku, posolić i popieprzyć. 
  • Wymieszać ogórki z rzodkiewkami, zalać śmietaną i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej