Surówka z marchwi z dwoma rodzajami selera
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Marchewka, seler, buraki, pasternak, czyli warzywa korzeniowe to niezawodne źródła witamin w chłodnych porach roku. Tym razem proponujemy prawdziwą bombę witaminową - surówkę z marchwi z dwoma rodzajami selera i lekkim sosem.
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- mały seler korzeniowy
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew i seler korzeniowy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Seler naciowy umyć, pociąc na cienkie kawałki
- Składniki sosu wymieszać, polać nimi warzywa i wymieszać
- Posypać całość orzechami i udekorować listkami selera naciowego