Surówka z marchewki ze śliwkami: doskonały przepis na zdrowie!

Surówka z marchewki ze śliwkami: doskonały przepis na zdrowie!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przecier jabłkowy można w tej surówce zastąpić tartym lub pokrojonym w słupki jabłkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z marchewki to klasyka polskiej kuchni. Spróbujmy przygotować ją inaczej, zwiększyć jej  niesamowitą prozdrowotną moc. Dodajmy do niej śliwki  - prawdziwą skarbnicę zdrowia. Wypróbujcie naszą propozycję na surówkę z marchewki w nowej odsłonie!

 

Składniki

  • 40 dag marchewki

  • 20 dag  śliwek (świeżych lub mrożonych

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

  • sok z cytryny

  • 2 łyżki przecieru z jabłek

  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami.

  • Przecier jabłkowy wymieszać ze śmietanką.

  • Marchewkę wymieszać z sosem jabłkowo-śmietankowym.

  • Śliwki  pokroić w paski, wymieszać z marchewką. Przyprawić do smaku solą i cukrem oraz sokiem z cytryny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4