Ziołowy kurczak na liściach szpinaku i plastrach ogórka - świetna sałatka

2021-03-29
salatka ze szpinakiem i ogorkiem.jpg
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinakiem i ogórkiem z dodatkiem piersi kurczaka to pożywna samodzielna przekąska.
łatwy
25 min
4

Smaczna sałatka do zabrania do pracy lub szkoły. Wystarczy niewielkie pudełeczko tego przysmaku, aby nabrać energii na kolejne intensywne godziny.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 1 ogórek wężowy
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  •  
  • Sos:
  • 6 łyżek oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Usmażyć na złoto na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
  • Szpinak umyć i osuszyć, ogórka umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki.
  • Składniki sosu wymieszać z 2-3 łyżkami wody w niedużym słoiku. Szczelnie zakręcić i energicznie wstrząsać przez chwilę.
  • Szpinak wymieszać z ogórkiem. Ułożyć na nim kurczaka i polać sosem.