Ziołowy kurczak na liściach szpinaku i plastrach ogórka - świetna sałatka

Ziołowy kurczak na liściach szpinaku i plastrach ogórka - świetna sałatka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ze szpinakiem i ogórkiem z dodatkiem piersi kurczaka to pożywna samodzielna przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczna sałatka do zabrania do pracy lub szkoły. Wystarczy niewielkie pudełeczko tego przysmaku, aby nabrać energii na kolejne intensywne godziny.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 1 opakowanie szpinaku baby

  • 1 ogórek wężowy

  • zioła prowansalskie

  • olej do smażenia

  •  

  • Sos:

  • 6 łyżek oleju

  • 1 ząbek czosnku

  • sok z 1/2 cytryny

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Usmażyć na złoto na oleju. Odstawić do ostygnięcia.

  • Szpinak umyć i osuszyć, ogórka umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki.

  • Składniki sosu wymieszać z 2-3 łyżkami wody w niedużym słoiku. Szczelnie zakręcić i energicznie wstrząsać przez chwilę.

  • Szpinak wymieszać z ogórkiem. Ułożyć na nim kurczaka i polać sosem.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5