Sałatka ze szpinaku z grzankami
Sałatka ze szpinaku z grzankami to jedno z najlepszych źródeł żelaza. Szpinak ma go aż 4 mg w 100 g, ale organizm przyswaja zaledwie 0,2 mg. By zatem dostarczyć sobie tyle żelaza, ile ma kotlet schabowy, trzeba by zjeść około 2 kg szpinaku. Trzeba też zachować w szpinaku jak najwięcej witamin. Pamiętajmy zatem, żeby nie moczyć go długo, a jedynie dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Taka sałatka z dodatkiem ciepłych grzanek to zupełnie wystarczająca dawka kalorii na lunch albo kolację. Polecamy ją, bo jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, niedroga, sycąca i stanowi łatwo przyswajalną dawkę witamin, mikroelementów i niezbędnego błonnika.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g młodego szpinaku,
- 50 g sera parmezan,
- ząbek czosnku,
- pieprz,
- 4 kromki chleba tostowego,
- łyżka oleju do smażenia
- Sos:
- żółtko,
- ząbek zmiażdżonego czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak przebrać i usunąć długie ogonki. Umyć pod bieżącą, zimną wodą i dobrze osączyć.
- Miskę do sałatek natrzeć dokładnie ząbkiem czosnku i włożyć do niej szpinak.
- Chleb pokroić w dwucentymetrową kostkę. Rozgrzać olej na patelni, tak by położony na niej kawałek chleba skwierczał.
- Kostki chleba smażyć do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Wyjąć grzanki z patelni i dokładnie odsączyć z tłuszczu na papierowej serwetce.
- Parmezan pokroić w bardzo cienkie wiórki.
- Szpinak posypać grzankami i parmezanem. Całość polać sosem, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
- Przygotowanie sosu: do małej miseczki wbić żółtko, dodać czosnek, oliwę i sok z cytryny. Ubijać do całkowitego wymieszania.