Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika

Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika to świetne danie lunchowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika to pożywna i smaczna propozycja nie tylko dla wegetarian. Jest pożywna, sycąca i dostarcza sporej dawki substancji odżywczych.

Składniki

  • 0,5 kg brukselki

  • 1 puszka fasoli czerwonej

  • 2 cebule

  • 1 kawałek białej części pora

  • 2 łyżki kiełków słonecznika

  • 2 łyżki pestek z dyni

  • oliwa

  • suszony tymianek

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brukselkę ugotować i odcedzić, główki pokroić na pół.

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.

  • Pora umyć osuszyć i posiekać w półplasterki.

  • Fasolę odcedzić z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć.

  • Składniki sałatki wymieszać, przyprawić i skropić oliwą.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.