Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika

Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika
Autor: Shutterstock Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika to świetne danie lunchowe.
łatwy
25 min
4

Sałatka z brukselki z czerwoną fasolą i kiełkami słonecznika to pożywna i smaczna propozycja nie tylko dla wegetarian. Jest pożywna, sycąca i dostarcza sporej dawki substancji odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg brukselki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 cebule
  • 1 kawałek białej części pora
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • oliwa
  • suszony tymianek
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselkę ugotować i odcedzić, główki pokroić na pół.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.
  • Pora umyć osuszyć i posiekać w półplasterki.
  • Fasolę odcedzić z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
  • Składniki sałatki wymieszać, przyprawić i skropić oliwą.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej