Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!
Ryż smażony z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ryż z mięsem mielonym i warzywami to danie inspirowane kuchnią chińską.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Kuchnia chińska w europejskim wydaniu. Mięso mielone szybko smażone na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem warzyw i duszone z przyprawami i ryżem. Znakomity obiad w pół godziny.
Składniki
300 g mielonego mięsa
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g warzyw (kapusta, kalafior, marchewka, rzodkiewka, zielony groszek)
2 korniszony
2 łyżki oleju
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki wody
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć minutę na dużym ogniu.
Dodać mięso i smażyć 2 minuty cały czas mieszając, a następnie włożyć resztę warzyw i smalec i smażyć kolejne 3 minuty.
Po tym czasie wlać bulion i dodać ryż, doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby solą. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu.