Ryż smażony z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński

Ryż smażony z mięsem mielonym i warzywami na sposób chiński

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryż z mięsem mielonym i warzywami to danie inspirowane kuchnią chińską.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kuchnia chińska w europejskim wydaniu. Mięso mielone szybko smażone na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem warzyw i duszone z przyprawami i ryżem. Znakomity obiad w pół godziny.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 300 g warzyw (kapusta, kalafior, marchewka, rzodkiewka, zielony groszek)

  • 2 korniszony

  • 2 łyżki oleju

  • 1,5 szklanki ryżu

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

  • W płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć minutę na dużym ogniu.

  • Dodać mięso i smażyć 2 minuty cały czas mieszając, a następnie włożyć resztę warzyw i smalec i smażyć kolejne 3 minuty.

  • Po tym czasie wlać bulion i dodać ryż, doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby solą. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.