Risotto z kurczakiem - sprawdzony przepis na pyszne risotto z pieczoną piersią

Risotto z kurczakiem - sprawdzony przepis na pyszne risotto z pieczoną piersią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Risotto z kurczakiem jest smaczne i cudownie kremowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto to danie na każdą okazję - i na codzienny obiad, i niewielkie spotkanie z przyjaciółmi, i na większą imprezę. A to dzięki uniwersalnej podstawie dania, dobrej technice przygotowania i właściwym dodatkom. To właśnie dzięki tym ostatnim risotto nabiera bardziej lub mniej wystawnego charakteru. Risotto z kurczakiem można podać na każdą okazję, jest kremowe, aksamitne i aromatyczne. W tej wersji może być codziennym obiadem, ale jeśli chcemy nadać mu wytworności wystarczy dodać nieco szafranu.

Składniki

  • 2 spore piersi z kurczaka - upieczone lub usmażone

  • 1 l bulionu drobiowego

  • 1 łyżka oleju

  • 3 łyżki masła

  • 1 średnia cebula

  • 1,5 szklanki ryżu arborio

  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kurczaka pokroić w niewielką kostkę.

  • Bilion podgrzewać na małym ogniu, tak aby pozostawał gorący, ale nie powinien wrzeć.

  • Cebulkę obrać i posiekać drobno, zeszklić na oleju wymieszanym z 1 łyżką masła.

  • Po 2-3 minutach na patelnię wrzucić ryż i cały czas mieszając smażyć ok 2 minut.

  • Dalej mieszając wlać wino i mieszać aż ryż wchłonie cały płyn.

  • Gdy ryż wchłonie wino wlać łyżkę bulionu i nadal mieszać, aż ryż wchłonie płyn.

  • Czynność powtarzać, aż skończy się bulion, zajmie to ok. 30 minut.

  • Na koniec dodać resztę masła i parmezan, dokładnie wymieszać. 

  • Do risotto wrzucić upieczonego i pokrojonego kurczaka.

Ocena: 4,4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.