Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!
Risotto z kurczakiem - sprawdzony przepis na pyszne risotto z pieczoną piersią

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Risotto z kurczakiem jest smaczne i cudownie kremowe.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Risotto to danie na każdą okazję - i na codzienny obiad, i niewielkie spotkanie z przyjaciółmi, i na większą imprezę. A to dzięki uniwersalnej podstawie dania, dobrej technice przygotowania i właściwym dodatkom. To właśnie dzięki tym ostatnim risotto nabiera bardziej lub mniej wystawnego charakteru. Risotto z kurczakiem można podać na każdą okazję, jest kremowe, aksamitne i aromatyczne. W tej wersji może być codziennym obiadem, ale jeśli chcemy nadać mu wytworności wystarczy dodać nieco szafranu.
Składniki
2 spore piersi z kurczaka - upieczone lub usmażone
1 l bulionu drobiowego
1 łyżka oleju
3 łyżki masła
1 średnia cebula
1,5 szklanki ryżu arborio
0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
2 łyżki tartego parmezanu
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi kurczaka pokroić w niewielką kostkę.
Bilion podgrzewać na małym ogniu, tak aby pozostawał gorący, ale nie powinien wrzeć.
Cebulkę obrać i posiekać drobno, zeszklić na oleju wymieszanym z 1 łyżką masła.
Po 2-3 minutach na patelnię wrzucić ryż i cały czas mieszając smażyć ok 2 minut.
Dalej mieszając wlać wino i mieszać aż ryż wchłonie cały płyn.
Gdy ryż wchłonie wino wlać łyżkę bulionu i nadal mieszać, aż ryż wchłonie płyn.
Czynność powtarzać, aż skończy się bulion, zajmie to ok. 30 minut.
Na koniec dodać resztę masła i parmezan, dokładnie wymieszać.
Do risotto wrzucić upieczonego i pokrojonego kurczaka.