Pyszna papryka nadziewana wołowiną i ryżem
2021-03-29
łatwy
50 min
4
W papryce można zapiec również farsze. My proponujemy wołowinę z ryżem i rodzynkami, ale może to być gotowe chili con carne lub farsz warzywny. Potrawą napełniamy wydrążone papryki i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Takie papryki podajemy jako danie obiadowe z ryżem.
Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby
SKŁADNIKI
- 10 strąków papryki lub 10 pomidorów
- Farsz:
- 400 g mielonej wołowiny
- cebula
- 4 łyżki oleju
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- po płaskiej łyżeczce mielonej papryki i tymianku
- Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego (lub łyżka śmietany)
- cukier
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać, zrumienić na łyżce oleju, dodać ryż, tymianek, mieloną paprykę.Po kilku minutach smażenia wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
- Mięso przesmażyć na pozostałym oleju.
- Rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odcedzić i dodać do mięsa.
- Do ryżu dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Strąki papryki umyć, usunąć gniazda nasienne od strony szypułek. Posługując się łyżeczką, nadziać papryki mięsem.
- Faszerowane papryki ułożyć w płaskim rondlu, zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym, przykryć i dusić do miękkości. W trakcie duszenia uzupełniać odparowany płyn, a pod koniec sos przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.
- Podawać na gorąco, z dodatkiem pieczywa.
- Pomidory umyć, ściąć wierzchy, wnętrza wydrążyć. Lekko ściąć spody, aby się nie przewracały, napełnić farszem. Ustawić w natłuszczonej formie, podlać bulionem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 50 minut. Powstały z pieczenia sos wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną, przyprawić i zagotować.
- Podawać z sosem, ziemniakami lub pieczywem.