Pyszna papryka nadziewana wołowiną i ryżem

2021-03-29
Papryka faszerowana
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

W papryce można zapiec również farsze. My proponujemy wołowinę z ryżem i rodzynkami, ale może to być gotowe chili con carne lub farsz warzywny. Potrawą napełniamy wydrążone papryki i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Takie papryki podajemy jako danie obiadowe z ryżem.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

SKŁADNIKI

  • 10 strąków papryki lub 10 pomidorów
  • Farsz:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • po płaskiej łyżeczce mielonej papryki i tymianku
  • Sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego (lub łyżka śmietany)
  • cukier
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać, zrumienić na łyżce oleju, dodać ryż, tymianek, mieloną paprykę.Po kilku minutach smażenia wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
  • Mięso przesmażyć na pozostałym oleju.
  • Rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odcedzić i dodać do mięsa.
  • Do ryżu dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Strąki papryki umyć, usunąć gniazda nasienne od strony szypułek. Posługując się łyżeczką, nadziać papryki mięsem.
  • Faszerowane papryki ułożyć w płaskim rondlu, zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym, przykryć i dusić do miękkości. W trakcie duszenia uzupełniać odparowany płyn, a pod koniec sos przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.
  • Podawać na gorąco, z dodatkiem pieczywa.
  • Pomidory umyć, ściąć wierzchy, wnętrza wydrążyć. Lekko ściąć spody, aby się nie przewracały, napełnić farszem. Ustawić w natłuszczonej formie, podlać bulionem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 50 minut. Powstały z pieczenia sos wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną, przyprawić i zagotować.
  • Podawać z sosem, ziemniakami lub pieczywem.