Doskonale sycąca zupa z pulpecikami - czorba

Doskonale sycąca zupa z pulpecikami - czorba

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czorba jest popularna na Bałkanach, gdzie ma wiele odmian z różnymi składnikami. Najpopularniejsza jest wersja z fasolą, ale dodając pomidory albo fasolkę szparagową czy cukinię, nadal zostaniemy w klimacie kuchni bułgarskiej. Do mięsa zamiast ryżu można dodać kaszę mannę bądź ugotowaną kaszę jaglaną. Doskonale sycące danie jednogarnkowe.

Składniki

  • 2 marchwie

  • 1/4 bulwy selera

  • korzeń pietruszki

  • 70 g koncentratu pomidorowego

  • 2 l wody

  • 100 g ryżu

  • 700 g mielonego mięsa wołowego

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości.

  • Ryż ugotować, wymieszać z mięsem mielonym, jajkami.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego.

  • Do wrzącej zupy wkładać kuleczki mięsne, gotować przez 15 minut na granicy wrzenia.

  • Dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze przez 10 minut.

  • Podawać z białym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0