Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miks warzyw i rybiego mięsa w sałatce z wędzoną makrelą i jajkami nie tylko jest smaczny, lecz także syci na długo. Ryba to porządna porcja białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a warzywa dostarczają witamin i pierwiastków mineralnych.

Składniki

  • 3–4 średniej wielkości ziemniaki

  • wędzona makrela

  • nieduża cebula, najlepiej czerwona

  • 4 ogórki konserwowe

  • 4 jajka

  • kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 170 g)

  • kilka łyżek majonezu

  • szczypta chili

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Obrane ziemniaki i jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do dużej miski.

  • Pokroić drobno ogórki konserwowe oraz cebulę i dodać.

  • Wędzoną makrelę obrać ze skóry i wyjąć dokładnie ości.

  • Makrelę rozdrobnić widelcem lub po prostu w rękach i również dorzucić do miski.

  • Sałatkę przyprawić majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym, chili oraz pieprzem. Nie ma potrzeby solić tej sałatki, ponieważ makrela jest wystarczająco słona.

Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby.

Ocena: 2,6