Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Miks warzyw i rybiego mięsa w sałatce z wędzoną makrelą i jajkami nie tylko jest smaczny, lecz także syci na długo. Ryba to porządna porcja białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a warzywa dostarczają witamin i pierwiastków mineralnych.
Składniki
3–4 średniej wielkości ziemniaki
wędzona makrela
nieduża cebula, najlepiej czerwona
4 ogórki konserwowe
4 jajka
kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 170 g)
kilka łyżek majonezu
szczypta chili
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Obrane ziemniaki i jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do dużej miski.
Pokroić drobno ogórki konserwowe oraz cebulę i dodać.
Wędzoną makrelę obrać ze skóry i wyjąć dokładnie ości.
Makrelę rozdrobnić widelcem lub po prostu w rękach i również dorzucić do miski.
Sałatkę przyprawić majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym, chili oraz pieprzem. Nie ma potrzeby solić tej sałatki, ponieważ makrela jest wystarczająco słona.
Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby.