Fantastyczna ryba w cieście serowym - chrupiąca i pyszna

Fantastyczna ryba w cieście serowym - chrupiąca i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mintaj w cieście serowym znakomicie komponuje się z pieczonymi ziemniakami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Znakomita propozycja dla miłośników "fish and chips". Mintaj w tej wersji smakuje obłędnie i może stanowić danie główne - z ziemniakami i surówką lub pyszną przekąskę imprezową. Tak przygotowana ryba smakuje wybornie i na ciepło, i na zimno.

Składniki

  • 250 g filetów z mintaja (może być mrożony)

  • 200 g żółtego sera

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej

  • 2 łyżki mleka

  • soki z cytryny

  • sól i pieprz

  • papryka w proszku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli używamy ryby mrożonej, należy ją rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem i papryką, skropić sokiem z cytryny.

  • Tak zamarynowaną rybę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

  • jajka rozkłócić z olejem i mlekiem, dodać mąkę i zmiksować. Gdy ciasto będzie jednolite i bez grudek, dodać ser i wymieszać.

  • Kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4