Aromatyczne curry z paluszków krabowych

2021-03-29
Aromatyczne curry z paluszków krabowych
Autor: Shutterstock Curry z paluszków krabowych to danie wywodzące się z azjatyckiej ulicy.
łatwy
30 min
4

Delikatne w smaku paluszki krabowe skąpane w intensywnym i pikantnym sosie, w którym wszystkie smaki włączy w harmonijną całość łagodzące mleko kokosowe. Eksplozja smaków w indyjskim stylu - curry z paluszków krabowych.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania mrożonych paluszków krabowych
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • kilka liści curry
  • kawałek korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • puszka mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę, papryczki oczyść z pestek i również posiekaj.
  • Cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj curry, czosnek, imbir i chili, p pięciu minutach gotowania wlej szklankę wody.
  • Cały czas mieszając zagotuj sos i pozostaw na małym ogniu 8 minut. Po tym czasie przypraw sos kurkumą i dodaj paluszki krabowe.
  • Gotuj 10 minut, po czym dodaj mleko kokosowe. Na koniec przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  •