Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Profiterolki z malinami i borówkami - pyszne ptysie na deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Profiterolki, czyli miniaturowe ptysie, doskonale smakują z owocami
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Szukasz pomysłu na deser z malinami? Profiterolki to pyszne nieduże ptysie podawane z lodami i czekoladą. Z pewnością połechcą one twoje podniebienie. Jeśli uwielbiasz wypieki z malinami, wypróbuj ten prosty przepis na przepyszne ciastka ptysiowe z owocami.
Składniki
CIASTO:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 jajka
NADZIENIE I SOS:
300 g malin
4 gałki lodów waniliowych
100 g czekolady
100 ml śmietanki
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło oraz szczyptę soli. Podgrzewaj, aż masło się roztopi. Doprowadź do wrzenia.
Zestaw rondelek z ognia i dodaj mąkę. Masę mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj, tak jak na omlet. Gdy jaja są już ubite, połowę dodaj do ciasta i mieszaj, aż dokładnie się połączą. Następnie dodaj drugą część ubitych wcześniej jajek i tak samo jak wcześniej, dokładnie mieszaj, aż do momentu połączenia się składników.
Gdy masa jest już gotowa, włóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego na przygotowana wcześniej blachę.
Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ptysie i odstaw, aby wystygły.
W tym czasie przygotuj sos - rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką
Zimne ptysie przekrój na pół, a w środek włóż łyżeczkę lodów. Do głębokich talerzy wlej sos i włóż ptysie. Tak przygotowany deser udekoruj malinami oraz borówkami.
Profiterolki - co to jest?
Profiterolki to niewielkie ciasteczka z parzonego ciasta, rodzaj małych ptysiów, wypełnione bitą śmietaną lub lodami i polane czekoladą. Niektórzy twierdzą, że profiterolki to tylko takie ciasteczka parzone, które wypełnione są lodami. Te z bitą śmietaną to ptysie, z kolei ciasteczka wypełnione maślanym kremem tortowym to eklerki.
Tak czy inaczej pyszne ptysiowe ciasteczka z nadzieniem cieszą podniebienia niezależnie od nazwy. Ich nadzienie można urozmaicić dodając do nich owoce, sosy lub konfitury. A miłośnicy smaków wytrawnych mogą nadziać profiterolki farszem mięsnym lub warzywny.