Rolada śmietankowa z malinami: przepis na roladę z bitą śmietaną i owocami

2021-03-31
Rolada śmietankowa z malinami: przepis
Autor: pixabay.com Pyszna rolada z malinami. Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych, jak mrożonych owoców.
średni
60 min
4

Delikatna biszkoptowa rolada z pysznym malinowym nadzieniem to doskonały deser na ciepłe dni. Podajemy sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem i owocami. Sprawdź, jak przygotować roladę śmietankową z malinami.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
  • Dodaj partiami cukier nadal ubijając.
  • Dodaj pojedynczo żółtka i dalej ubijaj.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby piana nie opadła.
  • Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj.
  • Piecz w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.
  • Po upieczeniu usuń papier, połóż ciasto na lniany ręcznik kuchenny, zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i zostaw do wystygnięcia.
    Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj do ubitej masy maliny, delikatnie wymieszaj.
  • Odwiń ciasto z ręcznika i posmaruj ubitą śmietaną kremówką zostawiając suche brzegi rolady, aby masa nie wypłynęła. Posyp śmietanę malinami.
  • Zwiń roladę tak samo jak poprzednio, wzdłuż dłuższego boku.
  • Posyp roladę cukrem pudrem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?