Pstrąg w sosie winogronowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Podajemy przepis na wyśmienitą rybę: pstrąg w sosie winogronowym. Delikatne filety z pstrąga doskonale komponują się z lekko słodkim sosem z winogron, zyskując ciekawy i wyjątkowo szlachetny smak. Warto spróbować pstrąga w tej wersji.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 2 filety z pstrąga po 10 dag, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- 10 dag masła
- 10 dag mąki
- kilka listków świeżej szałwii
- sól, pieprz
- Sos winogronowy:
- 10 dag białych winogron
- 1 mała cebula
- 1 łyżka białego octu winnego
- 5 dag masła
- 2-3 łyżki bulionu
- 2 łyżki wódki winogronowej
- 2-3 łyżki soku winogronowego
- 1 łyżka mąki
- cukier, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oprószone szałwią i mąką filety smażymy na klarowanym maśle na złoto. Zdejmujemy rybę z patelni.
- Na patelni smażymy cebulkę, wsypujemy odrobinę mąki, dodajemy pozostałe masło i posiekane winogrona. Dusimy razem przez 2 minuty.
- Dodajemy ocet winny, bulion i sok z winogron. Gotujemy ok. 2 minut.
- Skrapiamy całość wódką oraz doprawiamy cukrem i solą.
- Polewamy gotowym sosem filety z pstrąga.