Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem: przepis na zimne nóżki
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Galareta z nóżek wieprzowych z majerankiem to tradycyjny przepis kuchni polskiej na świetną przystawkę. Tak przyrządzone zimne nóżki to także pyszna przekąska na drugie śniadanie lub kolację. Wypróbujcie przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem i podajcie ją z ćwikłą, chrzanem lub musztardą.
Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki
SKŁADNIKI
- 600 g golonki
 - 1 kg nóg wieprzowych
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 1 cebula
 - 1 marchew
 - 1 pietruszka
 - 1 seler
 - 1 łyżka żelatyny
 - 1 łyżeczka majeranku
 - pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
 - pół łyżeczki ziela angielskiego
 - 2-3 liście laurowe
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte.
 - Dodać obrane warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz majeranek, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu.
 - Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.
 - Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia.
 - Mięso posiekać. Włożyć do salaterki lub małych miseczek i zalać przygotowanym wywarem.
 - Po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.
 - Przed podaniem nóżek, zdjąć tłuszcz, jaki zakrzepnie na powierzchni galaretki.
 - Podawać z chrzanem lub musztardą.