Tatar śledziowy z kaparami
      2021-11-23
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Tatar śledziowy z kaparami to elegancka przystawka, łącząca w sobie skrajne bieguny kulinarne. Smak śledzi doskonale uzupełniają pikantne kapary. Przepis autorstwa Radosława Surmacza został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY.
SKŁADNIKI
- 40 dag filetów śledziowych
 - 1 cebula
 - 1 łyżka musztardy
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżka oliwy
 - 2 łyżki szczypiorku
 - 2 łyżki natki pietruszki
 - 4 żółtka ugotowane na twardo
 - kapary w oleju z ziołami OLE!
 - listki natki pietruszki
 - mleko
 - mielona papryka słodka
 - mielony czarny pieprz
 - kromki razowego chleba
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć w mleku następnie osuszyć i pokroić w kostkę.
 - Cebulę również pokroić w kostkę ale bardzo drobną.
 - Wymieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę.
 - Następnie połączyć z pokrojonymi filetami śledzia, cebulą, częścią posiekanej natki i szczypiorku.
 - Doprawić solą, pieprzem i papryką.
 - Okrągłą foremką uformować na talerzu porcje.
 - Na okrągłych wyciętych foremką kromkach chleba ułożyć kopczyki tatara.
 - Wszystko posypać posiekanymi żółtkami oraz szczypiorkiem z pietruszką.
 - Wokół kopczyki tatara udekorować listkami natki i kaparami.
 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?