Tarta z serowego ciasta z dynią i bekonem

2023-10-18
Matka i syn gotują
Tarta z serowego ciasta z dynią i bekonem
Autor: Shutterstock Tarta o bogatym smaku idealnie nadaje się na obiad
średni
60 min
4

Gdy dynia króluje jesienią, często brak nam pomysłów na jej wykorzystanie. Z dyni można przyrządzić nie tylko pyszne zupy, pikle czy dżemy. Sprawdzi się też jako składnik ciast - również wytrawnych - takich jak tarta z dynią i bekonem.

SKŁADNIKI

  • ½ kg dyni,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 dag chudego twarogu,
  • 3 łyżki oleju,
  • jajko,
  • cebula,
  • 4 plastry bekonu,
  • 2/3 szklanki śmietany,
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 4 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar),
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg zmiel w maszynce. Mąkę i proszek przesiej do miski. Dodaj olej, ½ łyżeczki soli i jajko. Stopniowo dodając twaróg, zagnieć ciasto.
  • Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 15 minut.
  • Dynię obierz ze skóry, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, ugotuj na parze do miękkości (ok. 20 minut).
  • Bekon pokrój w paseczki, cebulę obierz i posiekaj.
  • Na stopionym maśle zeszklij cebulę, dodaj bekon i smaż jeszcze kilka minut, mieszając.
  • Wlej śmietanę, dodaj dynię, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek, wyłóż nim formę posmarowaną tłuszczem, formując rant.
  • Na ciasto wyłóż masę dyniową, posyp serem.
  • Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Przed podaniem posyp uprażonymi pestkami dyni.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Poniżej znajdziesz inne przepisy na dania z dyni

Matka i syn gotują