Surówka z tuńczyka i sałaty: przepis na pełną witamin przystawkę na wiosnę

Surówka z tuńczyka i sałaty: przepis na pełną witamin przystawkę na wiosnę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z tuńczyka i sałaty - samo zdrowie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z tuńczyka  i sałaty  jest smacznym i zdrowym daniem dla wegetarian i nie tylko. Ryby i warzywa należą do najzdrowszych produktów spożywczych, a nadchodząca wiosna to doskonała okazja, aby przejść na nieco zdrowszą, lżejsza dietę bogatą w witaminy i minerały. Pewnego dnia trzeba będzie zrzucić luźne swetry i długie spodnie - pomyślmy o tym momencie już dziś.

Składniki

  • puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 100 g pomidorków koktajlowych

  • sałata lodowa

  • por

  • pół puszki kukurydzy

  • 4 ogórki kiszone

  • łyżka oliwy

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Myjemy i szatkujemy pół główki średniej wielkości sałaty lodowej.

  • Dodajemy do niej najważniejszy składnik, czyli tuńczyka wraz z sosem.

  • Dodajemy pokrojonego drobno pora – może to być połowa albo trzy czwarte łodygi, w zależności od tego, w jakim stopniu lubimy ostre potrawy.

  • Złagodzenie smaku uzyskamy za sprawą słodkiej kukurydzy z puszki. Nie ma jednak obawy, że sałatka będzie mdła i niesmaczna, ponieważ dodamy do niej także pokrojone na krążki kiszone ogórki.

  • Dopełnieniem dania będzie łyżka oliwy z oliwek (potrzebna, by minerały zostały przyswojone przez organizm) oraz przyprawy do smaku. Sałatkę możemy udekorować pomidorkami przekrojonymi pa pół.

Ocena: 0