Skórki cytrynowe nadziewane genialną pastą z tuńczyka

2021-03-29
Skórki cytrynowe nadziewane pastą  z tuńczyka
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Skórki cytrynowe nadziewane genialną pastą z tuńczyka to bardzo efektowana, a przy tym prosta przystawka. Znakomicie sprawdzi się na przyjęciu w gronie rodziny lub większej imprezie. Z kolei sama pasta to świetny dodatek do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 4 cytryny
  • 4 korniszony
  • kilka kaparów
  • 1 kostka sera białego
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 3 krople tabasco
  • mielona papryka i suszony estragon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny dokładnie umyć i przelać wrzątkiem, przekroić na połówki i wydrążyć miąższ. 
  • Miąższ oczyścić z błon i pestek, pokroić w kosteczkę. Korniszony również drobno pokroić.
  • Ser dokładnie rozgnieść widelcem lub dwukrotnie zmielić.
  • Tuńczyka odsączyć z oleju i wymieszać z serem, dodać korniszony i cytrynę.
  • Masę przyprawić, jeśli będzie sucha dodać odrobinę oleju z tuńczyka i dokładnie wmieszać.
  • Skórki cytrynowe napełnić pastą i udekorować kaparami. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
  • Podawać z krakersami lub grzanką z białego chleba.