Roladki z bakłażana z pastą orzechową: przepyszna zdrowa przystawka

Roladki z bakłażana z pastą orzechową: przepyszna zdrowa przystawka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszne roladki z  bakłażana z pastą orzechową - prawdziwy hit każdej imprezy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Składniki

  • 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany

  • 200 g orzechów włoskich (mielonych)

  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży

  • 1 łyżeczka białego octu winnego

  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

  • duża szczypta pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki

  • duża szczypta soli

  • niepełne 1/2 szklanki wody

  • olej rzepakowy do smażenia

  • pestki granatu do posypania

  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i lekko wcieramy ją w warzywo. Posolone kawałki bakłażana wkładamy do durszlaka i odstawiamy na godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko straci gorycz, ale także będzie mniej chłonął tłuszcz.

  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Orzechy włoskie mielimy w malakserze. Do niepełnej połowy szklanki wody dodajemy ocet, wyciskamy czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy: roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodajemy do orzechów i dalej mielimy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy, czy nie trzeba jej doprawić i odstawiamy.

  • Bakłażany dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym (inaczej olej będzie pryskał).

  • Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) rozgrzewamy mocno kilka łyżek oleju. Smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Czekamy, aż całkowicie wystygną.

  • Na brzeg każdego plastra nakładamy pełną łyżeczkę pasty orzechowej. Lekko spłaszczamy, możemy delikatnie rozsmarować i zwijamy roladkę. Posypujemy pestkami granatu. Roladki z bakłażana można posypać też świeżą kolendrą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5