Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną - wielkanocna przystawka

Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną - wielkanocna przystawka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną - wielkanocna przystawka, która nie tylko świetnie smakuje, ale też super się prezentuje!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną to wielkanocna przystawka przepyszna i dekoracyjna. Kto opanował tajniki przygotowania ciasta ptysiowego - zrobi ją z łatwością i zaskoczy  rodzinę innym sposobem podania tradycyjnych wielkanocnych  jajek

Składniki

  • Ciasto

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 60 g masła lub margaryny

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • Pasta jajeczna

  • 7 jajek

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 pęczek koperku

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz czarny

  • Do ozdoby

  • sałata

  • plasterki szynki

  • ogórek kiszony lub konserwowy

  • papryka - do wyboru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło z mlekiem i solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów.

  • Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku.

  • Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.

  • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany koperek, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Udekorować sałatą i paskami żółtego sera.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5