Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Obłędne warzywa gotowane w wermucie - samodzielne danie lub aromatyczny dodatek

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Warzywa gotowane w wermucie są niezwykle aromatyczne.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Warzywa gotowane na parze są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki niezwykle aromatycznej marynacie na bazie wermutu nabierają wykwintnego charakteru. Świetnie smakują samodzielnie, ale mogą też stanowić dodatek do innych dań. Polecamy wypróbować jako jarzynkę do ryby.
Składniki
1 marchewka
1 fankuł
1 młoda cukinia
1 czerwona papryka
4 małe cebule
0,5 szklanki wermutu
skórka z cytryny lub limonki
1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki
papryka w proszku
sól i pieprz
4 gałązki estragonu
Przygotowanie krok po kroku:
Marchewkę obrać i pokroić w słupki, fenkuł i paprykę w paski, a cukinię w plastry. Cebule obrać i przekroić na pół.
Warzywa wymieszać w misce i podzielić na 4 części. Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia i na środek każdego z nich wyłożyć porcję warzyw. Na każdą położyć gałązkę estragonu.
Wermut wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, papryką.
Każdą porcję warzyw skropić sosem.
Brzegi papieru zebrać do środka i spiąć wykałaczką.
Paczuszki ułożyć na sitku i umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą.
Gotować na parze 20 minut.