Obłędne warzywa gotowane w wermucie - samodzielne danie lub aromatyczny dodatek

Obłędne warzywa gotowane w wermucie - samodzielne danie lub aromatyczny dodatek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warzywa gotowane w wermucie są niezwykle aromatyczne.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Warzywa gotowane na parze są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki niezwykle aromatycznej marynacie na bazie wermutu nabierają wykwintnego charakteru. Świetnie smakują samodzielnie, ale mogą też stanowić dodatek do innych dań. Polecamy wypróbować jako jarzynkę do ryby.

Składniki

  • 1 marchewka

  • 1 fankuł

  • 1 młoda cukinia

  • 1 czerwona papryka

  • 4 małe cebule

  • 0,5 szklanki wermutu

  • skórka z cytryny lub limonki

  • 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki

  • papryka w proszku

  • sól i pieprz

  • 4 gałązki estragonu

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę obrać i pokroić w słupki, fenkuł i paprykę w paski, a  cukinię w plastry. Cebule obrać i przekroić na pół.

  • Warzywa wymieszać w misce i podzielić na 4 części. Przyprawić solą i pieprzem.

  • Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia i na środek każdego z nich wyłożyć porcję warzyw. Na każdą położyć gałązkę estragonu.

  • Wermut wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, papryką.

  • Każdą porcję warzyw skropić sosem.

  • Brzegi papieru zebrać do środka i spiąć wykałaczką.

  • Paczuszki ułożyć na sitku i umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą.

  • Gotować na parze 20 minut.

  •  

  •  

Ocena: 0