Obezwładniające faszerowane pieczarki pieczone w boczku

Obezwładniające faszerowane pieczarki pieczone w boczku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczarki otulone boczkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Te pieczarki to prawdziwe mistrzostwo świata. Pyszne miękkie kapelusze, wypełnione po brzegi fantastycznym mięsno-warzywnym farszem i otulone plasterkami rumianego, chrupiącego boczku. My je uwielbiamy, a składniki na to pyszne danie mamy niemal zawsze pod ręką.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego

  • 10 dużych pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 cukinia

  • 20 cieniutkich plastrów boczku wędzonego

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.

  • Pieczarki umyć, osuszyć, oderwać ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Dodać do cebuli i chwilę razem smażyć.

  • Cukinię umyć osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć na sicie z nadmiaru soku.

  • Osączoną cukinię, cebule z pieczarkami i mięso mielone wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku.

  • Kapelusze pieczarek delikatnie posolić wewnątrz i napełnić farszem.

  • Każdy kapelusz owinąć boczkiem ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piec ok 25 min.Tak przygotowane pieczarki można również upiec na grillu.

  • Danie jest gotowe gdy pieczarki zmiękną, a boczek ładnie się przyrumieni.

Ocena: 3,2