Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo - jak zrobić
Obezwładniające faszerowane pieczarki pieczone w boczku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczarki otulone boczkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Te pieczarki to prawdziwe mistrzostwo świata. Pyszne miękkie kapelusze, wypełnione po brzegi fantastycznym mięsno-warzywnym farszem i otulone plasterkami rumianego, chrupiącego boczku. My je uwielbiamy, a składniki na to pyszne danie mamy niemal zawsze pod ręką.
Składniki
400 g mięsa mielonego
10 dużych pieczarek
1 cebula
1 cukinia
20 cieniutkich plastrów boczku wędzonego
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Pieczarki umyć, osuszyć, oderwać ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Dodać do cebuli i chwilę razem smażyć.
Cukinię umyć osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć na sicie z nadmiaru soku.
Osączoną cukinię, cebule z pieczarkami i mięso mielone wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku.
Kapelusze pieczarek delikatnie posolić wewnątrz i napełnić farszem.
Każdy kapelusz owinąć boczkiem ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piec ok 25 min.Tak przygotowane pieczarki można również upiec na grillu.
Danie jest gotowe gdy pieczarki zmiękną, a boczek ładnie się przyrumieni.