Gruszki nadziewane sałatką z resztek pieczonego kurczaka i migdałów

Gruszki nadziewane sałatką z resztek pieczonego kurczaka i migdałów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gruszki nadziewane sałatką z resztek pieczonego kurczaka i migdałów to pomysł na imprezową przystawkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Z resztek pieczonego kurczaka można przygotować pyszną i wykwintną przekąskę lub przystawkę na przyjęcie. Sprawdzi się na sylwestrową imprezę lub karnawałowe party w małym lub większym gronie.

Składniki

  • 4 gruszki

  • kawałek selera

  • 2 łyżki tartego żółtego sera

  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę kurczaka

  • 1 łyżka siekanych migdałów

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

  • Wydrążyć miąższ pozostawiając ok 1-cm ścianki, miąższ posiekać.

  • Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z posiekaną gruszka i skropić sokiem z cytryny.

  • Dodać posiekane migdały, tarty ser i mięso, wymieszać z majonezem.

  • Przyprawić sola i pieprzem. Sałatką nadziać połówki gruszek. Podawać na sałacie.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.